Terug

Alles over robotmaaiers

Alles over robotmaaiers

15 jaar ervaring, 15 punten

Robotmaaiers hebben een lange weg afgelegd van een gadget naar een volwaardig product. Het is ook niet voor niets dat er in diverse landen meer robotmaaiers verkocht worden dan loopmaaiers.

Er zijn dan tegenwoordig ook diverse modellen in omloop. Hierdoor is het lastig om tot een goede keuze te komen. Mow-Robotics heeft de gehele ontwikkeling van de robotmaaiers meegemaakt en kunnen je adviseren welke maaier het beste aansluit bij je wensen. Uiteraard is het goed om die kennis te delen.

Een robotmaaier brengt simpelweg vele voordelen met zich mee. Hieronder een opsomming van de voordelen:

 • Altijd een mooi gemaaid gazon
 • Gezonder voor het gras door het mulchen (versnipperen van gras dat voor voeding zorgt)
 • Tijdsbesparing het zelf niet hoeven maaien en opruimen.
 • Geen ruimte die in beslag wordt genomen door een reguliere maaier
 • Stiller dan een gewone maaier
 • Ze zijn milieuvriendelijker daar je geen afval en geen uitstoot hebt.
 • Minder last van onkruid
 • Ze zijn onderhoudsvriendelijk

Hieronder de 15 punten die we hebben opgenomen, die we vaak tegenkomen. 

1. App op de telefoon

2. Capaciteit van de maaier

3. Eisen aan de tuin/gazon

4. Garage of Robohome

5. Garantie

6. Hellingen en/of obstakels

7. Installatie zelf of door ons

8. Levensduur van de maaier

9. Maaischema

10. Meerdere velden

11. Onderhoud van de maaier

12. Randmaaien

13. Verticuteren

14. Winterstalling

15. Zonnepanelen

 

1       App op de telefoon

De meeste maaiers zijn tegenwoordig te bedienen via een app op de telefoon zowel Android en Apple. Dit maakt het instellen van de maaier nog gemakkelijker. De functies verschillen per merk/model. Zo kunnen sommige modellen bijvoorbeeld ook de maaihoogte instellen via de app.

Voornamelijk is het handig om het weekschema aan te passen, voor als je de maaier op een bepaalde dag niet wil laten maaien. Dit is dan ook de voornaamste reden om de app te gebruiken.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

 

2       Capaciteit van de maaier

Elke fabrikant geeft de capaciteit van hun modellen weer in vierkante meters. Dit is de maximale capaciteit die de maaier aan kan. Vaak is dit dan opgegeven onder bepaalde omstandigheden, we lezen bij sommige merken in de kleine letters dat het soms met maar liefst 20% kan afwijken.

Dat de maaier het gazon volledig moet kunnen maaien spreekt voor zich. Echter is er nog iets om rekening mee te houden. De beschikbaarheid van je gazon, zodat je ook kan genieten van je gazon. Indien een maaier zijn volledige capaciteit moet aanspreken dan betekent dit dat de maaier nagenoeg continu aan het maaien is.

Hierdoor is er ook minder flexibiliteit om het maaischema in te stellen.

Vandaar dat wij altijd adviseren om een maaier te kopen met voldoende overcapaciteit. Voor het gemak hebben wij in de titelomschrijving bij elke maaier tussenhaakjes onze maximale aanbevolen capaciteit aangegeven.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

3       Eisen aan de tuin

In principe zijn er niet direct eisen aan de tuin, maar sommige tuinen zijn vriendelijker voor een robotmaaier.

Het wordt met name spannender als er nauwe doorgangen zijn en hellingen. In dit geval is het verstandig om even contact op te nemen met ons. Vaak kunnen we vrijblijvend langskomen om te kijken of een robotmaaier mogelijk is en welke maaier het best geschikt is.

Indien er bomen of bloemperken zijn, dan is dat voor de meeste robotmaaiers geen probleem. Er kan dan een zogenaamd eiland worden gemaakt, zodat de maaier er netjes omheen gaat.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

4       Garage of Robohome

De robotmaaier staat in tegenstelling tot een reguliere maaier 24/7 buiten. Hierdoor heeft hij best veel te lijden. De maaiers zijn hier natuurlijk ook op gebouwd, echter kan de levensduur worden verhoogd door een overkapping of garage.

De meeste fabrikanten bieden dan ook een Robohome aan, dat is een soort van overkapping. Ook zijn er volledige garages verkrijgbaar die nog meer bescherming bieden aan de maaier. Wij adviseren vaak om een overkapping of garage te kopen, maar kijken ook naar waar de maaier komt te staan.

Naast de verlengde levensduur is er natuurlijk ook het optische aspect, dat is geheel persoonlijk. Zie hier het gehele assortiment aan garages die beschikbaar zijn. 

 

5       Garantie

Het is natuurlijk wel fijn als je een robotmaaier koopt, dat je verzekerd bent van kwaliteit en als er iets gebeurd er garantie is. Merken geven verschillende garantieperiodes af, maar zijn allemaal bij wet verplicht om minimaal 2 jaar garantie aan te bieden.

Bij sommige merken in combinatie met een service contract bieden wij een extra jaar garantie aan. Zodat je de komende jaren verzekerd bent van een mooi gemaaid gazon.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Accu 1 jaar

 

6       Hellingen en/of obstakels

De meeste fabrikanten geven bij de specificaties de hellingshoek op. Dit is vaak opgegeven in ideale omstandigheden. Dit kan dus afwijken bij bepaalde condities zoals nat weer en/of hoger gras. Indien je tuin hellingen heeft, adviseren we om even contact op te nemen, zodat we kunnen meekijken.

Naast hellingen kunnen er obstakels zijn waar de maaier mee moet omgaan. Denk hierbij aan speeltoestellen, bloembedden, terras, bomen, etc. Voor de meeste robotmaaiers geen probleem. Er kan dan een zogenaamd eiland worden gemaakt, zodat de maaier er netjes omheen gaat.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

 

7       Installatie zelf of door ons

De meeste maaiers gebruiken een draad voor de afrastering van het gebied waar ze moeten maaien. De draad kan op het gazon worden gelegd, naar verloop van tijd zal de draad, door zijn gewicht, in het gras zakken.

Tijdens de installatie wordt de maaier ook ingesteld voor het gazon, dit betreft met name het aantal vierkante meters en het maaischema.

De meeste maaiers worden geleverd met draad en pennen en kunnen dus ook zelf geïnstalleerd worden. Met behulp van de handleiding is dit prima te doen, ook kun je bij ons een draadlegger huren waarmee de draad gelijk in het gazon wordt verwerkt.

Uiteraard kunnen wij ook voor jou de maaier instaleren dit brengt ook gelijk enkele voordelen met zich mee. Door onze ervaring weten we wat een maaier wel/niet kan en dat kan zorgen voor een iets nauwkeurigere installatie. Ook zorgen we ervoor dat de draad gelijk netjes in het gazon wordt verwerkt en deze niet erop komt te liggen.

Wilt je nog meer weten over installaties klik dan hier. Wil je de installatie door ons laten uitvoeren neem dan contact met ons op.

 

 

8       Levensduur van de maaier

Wij zien dat maaiers gemiddeld een 7-8 jaar mee gaan. Dit uiteraard enkel als ze ook goed onderhouden worden. Dit is best opmerkelijk als we nagaan dat een robotmaaier 24/7 buiten staat en meerdere keren per week actief is.

Qua onderhoud raden we het aan om de onderkant eens in de paar weken schoon te maken met een borstel. Daarnaast bieden wij jaarlijks onderhoud aan. Tijdens dit onderhoud kijken we de maaier na en zorgen we dat de maaier weer klaar is voor het nieuwe seizoen. Indien gewenst hebben we ook een winterstalling, zodat de maaier bij ons staat buiten het maaiseizoen.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

 

9       Maaischema

Bij de meeste maaiers kan er een maaischema worden ingesteld. In sommige gevallen rekent de maaier eerst zelf uit hoe vaak hij dient te maaien om het gazon bij te houden. Vervolgens kunnen we als gebruiker onze voorkeuren instellen qua dagen en tijden. Zodat de maaier bijvoorbeeld niet op woensdagmiddag maait als de kinderen thuis zijn uit school.

Het is ook van belang om rekening te houden met de capaciteit van de maaier. Als er een maaier wordt gekozen van 1000m2 voor een gazon van 900m2 dan zal de maaier veelal aan het maaien zijn. Daardoor blijft er minder flexibiliteit over om het maaischema te bepalen.

Vaak raden wij dan ook aan om een maaier te kiezen met voldoende overcapaciteit.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

 

 

10   Meerdere velden

Veel woningen hebben vaak een achtertuin en voortuin of een grasveld dat onderbroken is door een oprit of pad.

In veel gevallen kan er dan nog steeds gebruikt gemaakt worden van één maaier. Dit omdat veel modellen ingesteld kunnen worden om meerdere zones te maaien. Al deze zones kunnen voorzien worden van een maaischema.

Na het instellen kan de maaier via een aangelegde route van zone naar zone rijden. Het is zelfs mogelijk om de draad onder straatwerk te leggen zodat de maaier ook paden kan oversteken.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

 

11   Onderhoud van de maaier

Jouw maaier heeft net zoals veel andere producten onderhoud nodig. Dit zorgt ervoor dat je zorgeloos een mooi gemaaid gazon hebt en verlengd de levensduur. Daarom adviseren we om de paar weken een borstel over de onderkant te halen.

Daarnaast zijn er slijtage onderdelen die op tijd vervangen dienen te worden om uitval en problemen te voorkomen. Vandaar dat wij ook een jaarlijks onderhoud aanbieden. Indien je dat elk jaar bij ons laat doen, bieden we je bij de meeste modellen een extra jaar garantie aan (m.u.v. slijtage onderdelen zoals de messen en accu).  De meeste onderdelen vallen vaak onder de garantie. Mochten er toch kosten zijn, dan overleggen we dit eerst met jou.

Wij kunnen je helpen bij het transport van de maaier, dit via DHL of door ons zelf. Je kan natuurlijk de maaier ook zelf brengen en halen. Wil je meer weten over onze onderhoud, klik dan hier

Tijdens het onderhoud voeren we de volgende werkzaamheden uit:

 • De maaier wordt grondig schoongemaakt van buiten en binnen.
 • De maaier houdt een logboek bij van al zijn maaibeurten. Hierin staan foutcodes en zien we met welke waardes de maaier zijn werk heeft uitgevoerd. Zo zien we wat er vervangen dinet te worden.
 • Indien nodig vervangen we gelijk de messen.
 • Alle bewegende onderdelen vetten we apart in.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met ons opnemen.

 

 

12   Randmaaien

Randmaaien is een begrip dat vaak genoemd wordt in combinatie met robotmaaiers. Het betekent dat de maaier afzonderlijk van het gazon de rand van het gazon kan maaien. Dit zorgt ervoor dat, bij een goede installatie, de rand van het gazon altijd netjes gemaaid is. Met name Robomow staat bekend om deze functie.

Andere maaiers zullen de randen mee moeten nemen tijdens het reguliere maaien, hierdoor kan het zijn dat de rand niet zo netjes gemaaid zal zijn.

 

13   Verticuteren

Vaak krijgen we de vraag of er nog wel geverticuteerd kan worden. Dit kan zeker als bij de installatie de draad in het gazon wordt gelegd. Deze ligt dan op een diepte van 4-7cm. Ook als de installatie bovengronds gedaan wordt, zal de draad naar verloop van tijd in de grond zakken tot een 3-5cm.

Bij een goed onderhouden gazon is verticuteren op een diepte van 5mm genoeg voor een perfect resultaat. Bij 3mm haal je namelijk al de viltlaag weg waardoor het gazon ‘stikt’.

Kortom verticuteren is geen probleem op het moment dat je een robotgrasmaaier hebt.

 

 

14   Winterstalling

Zodra de temperatuur daalt en de temperatuur in de grond onder de 6 graden is, groeit het gras niet langer. Dit is het goede moment om de maaier naar binnen te halen. Zodat de accu geen schade krijgt, dit geldt tevens ook voor andere delen van de maaier.

Wij kunnen ook voor jouw maaier een plekje reserveren, zodat deze na de winter zorgeloos maaiend het nieuwe seizoen in kan. In deze periode voorzien we de maaier, indien gewenst, van een onderhoudsbeurt. Meer wete over onze winterstalling; klik hier

Wij doen het volgende bij de winterstalling:

 • We brengen je maaier in winterslaap en ontkoppelen de accu.
 • Indien nodig sluiten we de maaier aan op een druppellader.
 • Mocht je binnen een straal van 20km wonen, dan kunnen we de maaier ook halen en brengen. *

* Onze breng/haal service kan ook buiten de 20km tegen een meerprijs; neem hiervoor contact op.

 

15   Zonnepanelen

Indien er zonnepanelen zijn geplaatst langs of zelfs op het gazon, dan is dit geen probleem. De robotmaaier kan hier prima omheen maaien en zal geen hinder hiervan ondervinden. Wel is het van belang om goed te weten waar de kabels lopen als de installatie gedaan wordt met een draadlegger. Op een gedeelte waar mogelijk kabels lopen, wordt dat gedeelte met de hand gedaan.