Terug

Robomow bij BBQ Contest 2024 in Dodewaard

Robomow bij BBQ Contest 2024 in Dodewaard

Een heerlijk weekend met BBQ's en robotmaaiers.

Zoals wellicht bekend mochten we dit weekend sponsor zijn van één of wellicht wel de BBQ wedstrijd van Nederland: BBQ Contest 2024 in Dodewaard. 

Na het instaleren van onze robotmaaier op een stukje veld was al snel duidelijk dat we hier tussen de echte BBQ'ers staan. Van grote off-set smokers op een aanhanger tot de welbekendere kamado's. Er gaat op deze manier een wereld voor je open. Gezelligheid staat bovenaan en iedereen heeft er zin in. Tijdens de twee dagen hebben we het nodige mogen proeven en dat smaakt zeker naar meer. Daarbij was het opvallend hoe goed alles georganiseerd was. Voor de kinderen een springkussen, schone toiletten, ruimte om te zitten en te drinken/eten. Ook het parkeren was prima te doen, kortom een geslaagd evenement waar ze in Dodewaard trots op kunnen zijn. 

 

BBQ Contest 2024 in Dodewaard

 

Vandaag zoals al eerder aangegeven een interview met Dik Hommersom  één van de organisatoren van BBQ Contest 2024 in Dodewaard. Alweer de derde editie met een steeds grotere opkomst. 

 

 

  1. Wat is het nu het leukste van BBQ'en, naast de gezelligheid en het eten? (bijvoorbeeld prepareren, sociale contact, resultaat, etc.)

BBQ is voor iedereen in principe te doen,  het is een constant leerproces. Wij zeggen ook altijd….er is geen waarheid… je bereid het vlees op de manier die jij lekker vindt, natuurlijk helpen hier richtlijnen bij zoals kerntemperaturen en omgevingstemperaturen in je BBQ.

Door vaak te BBQ’en en aanpassingen door te voeren voor de volgende keer krijg je energie.

 

  1. Hoe heb je het BBQ'en ontdekt en met name op dit niveau? (van thuis naar wedstrijden)

Ik ben werkzaam bij Bresc de specialist in koelverse knoflook en kruidenproducten. Destijds had Bresc een samenwerkingsverband met Big Green Egg Europe. Ik kon een workshop volgen die geleid werd door Jeroen Hazebroek (BBQ Kok en o.a. schrijver van het boek Hete Kolen). Daar leerde ik de basis technieken op de Kamado. Door veel te lezen en te oefenen kwamen de eerste recepten op de socials. Dit werd opgemerkt door dorpsgenoot Maurice Mulder die contact met mij opnam. Maurice ging al weleens kijken naar KCBS (KCBS = Kansas City Barbeque Society) BBQ wedstrijden met al een  diep gekoesterde wens hier ooit zelf aan deel te nemen.

Hij hoopte door samen te gaan kijken, dat ik ook wedstrijden wilde gaan draaien……nou, binnen 5 minuten zei ik tegen Maurice: "Dit gaan wij ook doen kerel!" Binnen een jaar na veel oefensessies, stonden we met ons team de eerste wedstrijd te draaien.

 

  1. Met Riverland Smokers doe je mee aan BBQ wedstrijden, uit hoeveel mensen bestaat het team? 

Het team bestaat uit 6 mensen die 5 disciplines moeten inleveren:

Kip : Nancy Buskens

Ribs: Johan de Koning

Pork: Maurice Mulder

Brisket: Dik Hommersom

Dessert (niet verplicht): Erik Roelofse

TD: Henk Hommersom

 

  1. Zijn er richtlijnen voor het aantal mensen voor een BBQ team om mee te mogen doen?

Nee, die zijn er niet. In praktijk blijkt wel hoe minder meningen des te beter het is. Vaak zijn de 2 mans team ook goed.

 

  1. Betekent dit dat iedereen zich kan inschrijven of moet je aan bepaalde eisen voldoen?

Iedereen kan zich inschrijven voor deelname, de wedstijd valt onder de vlag van de Amerikaanse BBQ bond KCBS, men dient dus volgens de regels van de KCBS het vlees te bereiden. 

Vertegenwoordigers van de KCBS zijn aanwezig tijdens de wedstrijd om alles in goede banen te leiden. De juryleden zijn ook door de KCBS opgeleid en gecertificeerd.  (KCBS = Kansas City Barbeque Society)

 

  1. BBQ Contest 2024 was weer een succes, dus een vierde editie gaat er ongetwijfeld komen. Wat zou je nog graag willen zien? (meer deelnemers, etc.)

Ik denk dat we nu al een prachtig event hebben neergezet, voor de kinderen iemand die kan schminken zou ook nog een leuke aanvulling zijn. We zouden het leuk vinden als er meer lokale teams zich aanmelden voor deelname, maar men waagt zich er nog niet aan.

Meer naamsbekendheid van het event is ook een streven en daarmee volgen automatisch meer bezoekers.

 

  1. Jullie hebben zelf niet meegestreden om een prijs, was dat lastig? Kan me voorstellen dat het stiekem het hele weekend gekriebeld heeft. 

Nee, dit was niet specifiek lastig. Het is juist erg leuk om het eens van de andere kant te bekijken. Wij zijn het weekend ook erg druk met de organisatie rondom de wedstrijd.

  

  1. Laatste vraag, waar word jij het blijst van: kip, ribjes, pulled pork of brisket (alles KCBS stijl)?

Dat is toch mijn eigen discipline, zo’n mooie uitdaging deze perfect te garen. De grootste uitdaging hierin is de tenderness van het vlees. De Brisket heeft als eigenschap snel uit te drogen bij een verkeerde bereiding.

 

Thomas en Dik in Robomow stand

 

Dik, bedankt voor je tijd en gezelligheid (rechts in beeld op foto) en dat we dit weekend als sponsor hebben mee mogen maken. Wellicht dat meerdere mensen nu enthousiast zijn geworden en volgend jaar een kijkje komen nemen, tot die tijd kunnen ze terecht op de website van Riverland Smokers. Zeg nou zelf, wat is er mooier dan lekker bbq'en terwijl je ziet hoe je robotmaaier het gras maait!

 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een robotmaaier, neem dan even vrijblijvend contact met ons op. We zijn gevestigd in Zetten, maar installeren door de gehele BeNeLux.